به گزارش قدس آنلاین، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ از سوی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای موسوم به ۵+۱ مورد توافق قرار گرفت. متعاقب تصویب «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» در مجلس، مصوبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۴ شورای عالی امنیت ملی و نامه ۲۹ مهر ۱۳۹۴ مقام معظم رهبری خطاب به رئیس جمهور، برجام رسما از ۲۷ دی ۹۴ وارد مرحله اجرایی شد.
وزیر امور خارجه براساس تبصره قانون مصوب مجلس در این باره، موظف شد روند اجرای برجام را هر سه ماه یک با به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گزارش دهد و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز مکلف شد که هر شش ماه یک بار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس ارائه کند. به موجب همین قانون گزارش سه ماهه نخست در ۲۶ فروردین ۹۵، گزارش سه ماهه دوم در ۲۶ تیر ۹۵، گزارش سوم در ۲۶ مهر ۹۵، گزارش چهارم در ۲۶ دی ۹۵ و گزارش پنجم در ۲۶ فروردین ۹۶ از سوی وزارت امور خارجه تقدیم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شد.
امروز نیز ذوالنور رئیس کمیته هسته ای مجلس شورای اسلامی، از به روز رسانی و نهایی شدن دومین گزارش شش ماهه اجرای برجام در قالب هشت سرفصل خبر داد.
این گزارش که به گفته حسن بیگی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس باید خرداد ماه در صحن علنی مجلس قرائت شود، پیش نویسش در اردیبهشت ماه تدوین و دو هفته پیش با حضور رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس قرائت شد. اما نیاز به اصلاحاتی داشت که به گفته ذوالنور اکنون به روز رسانی و آماده شده است.
طبق آیین نامه داخلی مجلس در صورتی که گزارش کمیته هسته ای به تأیید کمیسیون تخصصی مربوط برسد برای قرائت در صحن علنی، در نوبت طرح قرار می گیرد.
آنچه در این گزارش به طور محوری مورد بحث قرار گرفته، بررسی وضعیت رفع تحریم های هسته ای، میزان عمل طرف مقابل به تعهداتش و تحریم های غیرهسته ای است. ذوالنور رئیس کمیته هسته ای مجلس درباره علت بررسی تحریم های غیر هسته ای در گزارش شش ماهه مذکور به این نکته اشاره می کند که بر اساس فرمان مشروط مقام معظم رهبری درباره اجرای برجام، وضع هرگونه تحریم جدید حتی به بهانه های حقوق بشر و تروریسم نقض برجام محسوب میشود.
البته چرایی علت تاخیر و تعلل چند ماهه کمیته هسته ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس برای تحویل گزارش شش ماهه دوم اجرای برجام نیز موضوع سئوال است. چرا که تا پایان شش ماهه سوم اجرای برجام یک ماه زمان باقی است، اما هنوز تاریخ قرائت گزارش شش ماهه دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در صحن مشخص نیست. ذوالنور ضمن تأیید و پذیرش تأخیر به وجود آمده، علت تأخیر را تعطیلات مکرر مجلس و دستورکارهای متعدد و زیاد کمیسیون امنیت ملی اعلام کرد.
حالا باید دید آیا گزارش تدوینی کمیته هسته ای مورد تأیید کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس قرار می گیرد یا دوباره باید اصلاح و مورد تجدیدنظر و به روزرسانی قرار گیرد.
نظر شما